Primaria Schela

Primaria Comunei
SCHELA
- judeţul Galaţi -

Primaria Schela

EconomieTerenuri cultivate

Colectarea laptelui

Fabrica de prelucrare lapte
Agricultura
Ocupatiile principale ale locuitorilor comunei Schela sunt agricultura si cresterea animalelor. Comuna are aproximativ 4500 hectare de teren agricol din care 60% este lucrat de Asociatia Agricola Albina, 20% de alte asociatii agricole si 20% direct de catre proprietari. Majoritatea terenurilor sunt irigabile. Se cultiva in special porumb(cam pe 40% din suprafete), grau(30%), lucerna si alte culturi furajere(20%), floarea soarelui, soia(10%).
Particularii
Proprietarii se ocupa direct mai ales de terenurile viticole si de cele cu furaje pentru animale. Cele 1400 de familii din Schela si Negrea au in gospodariile lor aproximativ 1400 de vaci, 2000 de porci si 1500 oi. Ceea ce inseamna, in medie, ca o aproape fiecare familie are in curtea ei o vaca si creste cel putin un porc anual.
Munca in gospodarie
Cam trei din cinci familii au carute cu cai. Aproape in fiecare curte sunt crescute anual 20-30 de gaini. De asemenea, oamenii cresc rate si giste, caci ambele sate sunt pe valea Lozovei. In 1988 comuna a detinut recordul national la cel mai mare numar de familii de albine pe cap de locuitor.In 2001, stropirea unor culturi cu substante toxice a decimat populatiile de albine din zona. Dupa 2001 crescatorii de albine depun eforturi pentru a-si repopula stupinele.
Asociatii agricole
In comuna exista cam 1 tractor/50 hectare, in timp ce media pe tara este de 1 tractor/100 de hectare. Afara de exploatarea terenurilor agricole, Asociatia Agricola Albina are grajduri in care se cresc 80 de vaci (pentru lapte) si 100 de porci (pentru carne). Exista personal specializat pentru exploatarea culturilor, intretinerea masinilor agricole si cresterea animalelor. Cei mai mare parte din populatia activa din Schela (aproximativ 7%) lucreaza la Asociatia Agicola Albina sau la celelalte asociatii agricole din comuna.
Munca la vie
Aproape toti locuitorii din Schela cultiva soiuri de vita de vie care nu necesita tratare. In zona, localnicii apreciaza in special vinul rosu. O familie produce in via ei in medie 500 de litri de vin anual si 50 de litri de rachiu din vin.
Ocuparea fortei de munca
5% din locuitori lucreaza in afara comunei (la Combinatul siderurgic, la Petrom sau in orasul Galati). In unitatile economice locale lucreaza 2% din populatie si 1 % in invatamant, administratie si ocrotirea sanatatii. Adaugand si cei 7% care lucreaza la asociatiile agricole, rezulta ca in jur de 85% din populatia comunei nu are serviciu.

Grajd cu animale

Asociatia Albina

Hibrid de vie

TransportDrumul Galati-Schela
Din partea vestica a Galatiului, in Piata Siderurgistilor, in apropierea sensului giratoriu denumit "La General", pleaca zilnic microbuze direct spre satele Negrea si Schela, la orele 7.30, 12.00, 15.00. De asemenea, tot de acolo pleaca microbuzele si autobuzele care cicula pe traseul Galati- Pechea- Cudalbi-Valea Marului. Toate fac oprire in extremitatea nordica a satului Schela, in locul denumit "La intersectie".


.

Informatii contact

Comuna Schela, Judeţul Galaţi
Telefon: 0236-828100
Fax: 0236-828165
Cod postal 807265
primariaschela@yahoo.com

INFORMATII

galerie foto

Conditii Meteo

Ournet.ro

TRANSPARENTA

SISOP

Copyright © Primaria Schela

Design by PublicSoft.Info